Wellbeing, εξαγορές και συγχωνεύσεις
Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025 συγκεντρωθήκαμε στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο Porto Palace για την ετήσια εκδήλωση του ΕΛΣΕΤ.
Ήρθαν μέλη και φίλοι του Συνδέσμου, όχι μόνο από την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, αλλά και από την Κόρινθο και από την Καλαμάτα. Και, φυσικά, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην κυρία Duygu Musanoglu, που ήρθε από την Κωνσταντινούπολη και που η εταιρία που εκπροσωπεί, η Avery Dennison, έγινε πρόσφατα μέλος του ΕΛΣΕΤ.
Τα θέματα που είχαμε να πούμε ήταν πολλά και δεν μπορέσαμε να τα αναφέρουμε όλα. Και όσα προλάβαμε όμως να αναλύσουμε, είχαν μεγάλη απήχηση και κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον των ακροατών μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο χρόνος φάνηκε λίγος και ήδη άρχισαν να διατυπώνονται αιτήματα να προσκληθούν πάλι οι ομιλητές σε επόμενη εκδήλωση. Εννοείται ότι ο ΕΛΣΕΤ δεσμεύεται να επαναλάβει στο μέλλον μια εκδήλωση με παρόμοιο περιεχόμενο.
Στο χαιρετισμό και το καλωσόρισμά της η πρόεδρος του ΕΛΣΕΤ κυρία Ντενίζ Χαΐτογλου έκανε μόνο μία αναφορά στις δράσεις του Συνδέσμου, την πιο σημαντική τον τελευταίο καιρό. Πρόκειται για την ίδρυση του PackPrint Science, του νέου φορέα που φιλοδοξεί να δραστηριοποιηθεί στην καινοτομία, την έρευνα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση στο χώρο της Συσκευασίας, των Εκτυπώσεων και της Γραφικής Επικοινωνίας.
Οι παρευρισκόμενοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και μετά το τέλος των παρουσιάσεων και των ομιλιών σχεδόν όλοι ζητούσαν λεπτομέρειες και δήλωναν πρόθυμοι να συνεργαστούν και να συνεισφέρουν σε χρόνο και εγκαταστάσεις, ώστε να στηρίξουν την εκπαίδευση και την κατάρτιση νέων ανθρώπων.
Πολλά και ενδιαφέροντα ήταν τα νέα που παρουσίασαν οι χορηγοί. Μας ενημέρωσαν για τα καινούργια προϊόντα τους και κάλεσαν τους ενδιαφερόμενους να τα γνωρίσουν καλύτερα.
Ευχαριστούμε θερμά τις εταιρίες – χορηγούς για τη στήριξή τους στις προσπάθειές μας Avery Dennison, BOBST, Heidelberg – Gallus, Konica Minolta, LINO και UPM.
Τρεις ειδικοί μίλησαν για το αντικείμενό τους και φώτισαν το μυαλό και τους ορίζοντές μας.
Η ψυχολόγος, κυρία Αλεξάνδρα Στέφα μίλησε με θέμα «Wellbeing στο εργασιακό περιβάλλον». (*)
Ο δρ. Χρήστος Γεωργίου που σε προηγούμενη εκδήλωση του ΕΛΣΕΤ είχε μιλήσει για τη διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις, τώρα μίλησε με θέμα «Τα 7 λάθη και οι 10 εντολές για την πώληση της οικογενειακής επιχείρησης». (**)
Τρίτος ομιλητής ήταν ο δρ. Βασίλης Παπαδάκης. Το θέμα που ανέπτυξε ήταν «Συγχωνεύσεις και εξαγορές: Τάσεις, παράγοντες αποτυχίας και στρατηγικές για μεγιστοποίηση της επιτυχίας». (***)
Στους παρευρεθέντες διατέθηκε χάρτινη τσάντα με το λογότυπο του ΕΛΣΕΤ, μέσα στην οποία ήταν τοποθετημένα τα ενημερωτικά φυλλάδια του Συνδέσμου με ενδεικτικές ετικέτες και του PackPrint Science, καθώς και το βιβλίο του κ. Παπαδάκη «στρατηγική σκέψη και πρακτική στον κόσμο των επιχειρήσεων».
(*) Η παρουσίαση της κυρίας Αλεξάνδρας Στέφα
Μεταξύ άλλων, η κυρία Στέφα επισήμανε πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας και η έλλειψη δημιουργικότητας, πόσο αναγκαία είναι η ψυχική και σωματική υγεία, η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής κ.λπ.
Τόνισε γιατί όλα αυτά είναι σημαντικά για τις επιχειρήσεις, ποιος είναι ο ρόλος της ηγεσίας και ανέφερε μερικές απλές πρακτικές με άμεση εφαρμογή.
(**) Η παρουσίαση του κ. Χρήστου Γεωργίου
Όσο για τις «εντολές», είπε ότι δεν πρέπει να καθυστερούμε τις διαπραγματεύσεις, να έχουμε προετοιμαστεί ψυχολογικά, επιχειρηματικά και λογιστικά, ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν μπορούμε να αφήσουμε την εταιρία στην τύχη της, ότι καλό είναι να προσλάβουμε κάποιον ειδικό για την πώληση, να βρούμε και να εμπιστευθούμε άλλους επαγγελματίες με εμπειρία στις πωλήσεις επιχειρήσεων, να προσπαθήσουμε να αναζητούμε πολλούς υποψήφιους αγοραστές, να έχουμε λογικές απαιτήσεις, να αποκαλύψουμε νωρίς όσα πρέπει και να επιδείξουμε ευελιξία.
(***) Η παρουσίαση του κ. Βασίλη Παπαδάκη
«Οι Εξαγορές ή συγχωνεύσεις (ΕήΣ)», επισήμανε, «αποτελούν μια από τις πλέον διαδεδομένες στρατηγικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σημασία τους είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς επιτρέπουν στις εταιρείες να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας και να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες ή αγορές.
Τις τελευταίες δεκαετίες, τόσο ο αριθμός των ΕήΣ όσο και η συνολική τους αξία καταγράφουν αυξητική τάση. Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει τη διαρκή αναζήτηση των επιχειρήσεων για ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ενίσχυση της οικονομικής τους θέσης.
Σε στρατηγικό επίπεδο, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις ΕήΣ για να ενισχύσουν τη διείσδυσή τους σε νέες αγορές, να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους και να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους. Σε οικονομικό επίπεδο, οι ΕήΣ επιτρέπουν την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των κεφαλαίων. Παράλληλα, δεν είναι αμελητέοι και οι προσωπικοί παράγοντες, όπως η φιλοδοξία των διοικητικών στελεχών και η επιθυμία για ενίσχυση της επιρροής τους στο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Ωστόσο, παρά τα δυνητικά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τις ΕήΣ, ένα σημαντικό ποσοστό, που συχνά ξεπερνά το 50%, αποτυγχάνει εν μέρει ή εξ ολοκλήρου να επιτύχει τους επιδιωκόμενους στόχους. Η αποτυχία μπορεί να οφείλεται τόσο σε παράγοντες που σχετίζονται με την προετοιμασία της συμφωνίας όσο και σε προκλήσεις που προκύπτουν κατά τη φάση της υλοποίησης της ΕήΣ.
Βίντεο από την Εκδήλωση
Γκαλερί Φωτογραφιών
https://www.elset.gr/ekdiloseis/i-ekdilosi-tou-elset-tis-4-4-2025#sigProId70708ea192